Blogg

Kennel Antopos

Sötaste Vickan,

Gilliam´s Gold Victoria Falls.

På den här sidan kommer jag att då och då skriva ner lite tankar och funderingar, kommentera vissa händelser osv... Lite nyheter som jag fiskat upp här och där kommer också att läggas upp. Allt väl förankrat med var jag hämtat informationen från...Inga "fejk news" här inte...Hoppas jag!! 🤔

 4/12 2018 artikel ur Dog News ang. kennelhosta.

 

13/11 2018  Naturläkemedel istället för antibiotika

 
 
 

Känner du att du vill kommentera kan du använda formuläret nedan.

Tidigare rtiklar kan du läsa genom att scrolla ner.

4/1 2019 

Tid för Vickans Ultraljud är beställ till slutet på nästa vecka,

 

5/1 2019

Trettondagafton, My dog pågår för fullt. Men jag har valt att avstå i år då jag är rädd för att dra hem någon smitta jag inte vill utsätta Vickan för just nu...Usch, jag saknar detta spektakel.  Det är alltid lika roligt att gå där och strosa , göra några väääldigt  viktiga inköp ...(Läs : NOT)  Alla dessa vackra hundar att titta på... Tja, " vad är väl en bal på slottet"  😕  ... Nåja tur att man kan roa sig med lite  apporteringsträning istället. Idag blir träning med fågel. 😄

7/1 2019

Tre unghundar fick jobba på i förrgår. Lilla labben Meja, Flattarna Leia och Punch. Vi började med skott och markeringar till Meja. Det är ju inte helt lätt det där med att veta exakt var dummyn hamnar. :) MEn hon gjorde bra ifrån sig i alla fall. Leia fick börja med fotgående och fyrkanten. Inga problem. Leia har alltid varit en duktig markör och inte haft några problem  med avstånd. I och med löpet , kunde hon helt plötsligt inte markera lika bra längre, dessutom låste hon fast sig på ett vissst avstånd.... Det var skönt att se att detta numera är på väg  bort.

 

Punch ville starta med markeringar . Som vanligt är han måttligt intresserad efter 3-4 markeringar.  Men denna gån plockade vi fram pistolen och sköt. Hm, då blev det liiite mer intressant. Då kom apportkastaren fram , och se då jäklar i min själv blev det fart i pojken igen! 

Efter en kort vila för hundarna lade vi ut ett sök på 14 olika vilt. Roffe och Yvonne skickade av några skott i söket då de lade ut fåglarna. 

HUndarna jobbade jätteduktigt allihop. Vi kan bara återigen konstatera att det är vilt som gäller för Punchen-pojken. Då gör han ett kanonjobb. Tre trötta unga hundar kröp nöjda ihop under kvällen. 😍

30/12

Valpträff  i Helgö med Leias Kennel Il Sano´s. Uppfödaren Malin tragglar med oss och det är så kul att se  hur allihop utvecklas och bara blir bättre och bättre.

Hennes träningskoncept med oss grundar sig på att valparna/unghundarna inte skall få för höga förväntningar. Så det förekommer inte en massa kast och hämta. Men att knalla och gå hur mycket som helst med hunden i jaktfot det gör vi.

En och en annan markering blir det också, men det kan lika gärna vara matte som får hämta den . 😜

Att sitta  kvar ensam på linje hör till en av de övningar vi ägnar oss åt. Där är de jätteduktiga allihop och tidsgränsen töjs vid varje träff. 

 

Kan bara konstatera att det är guld värt med en uppfödare som med glädje delar med sig av sin erfarenhet till sina valpköpare. Tänk på det när ni skall välja valp. Det är inte enbart föräldradjuren som är viktiga utan kolla även  vilket engagemang uppfödaren har till sina valpköpare. 

 

 29/12 2018

Dagen börjar med dis och småregn. mörkt och tråkigt väder. Tur vi har lite ljus i vårt hus!

Idag firar vi bröllopsdag,  känns som det inte alls är 33 år sedan vi steg in i Näsets kapell den 29/12 1985. Jag hade en ljus blå brudklänning som min mamma sydde åt mig och våra döttrar hade likadana i miniatyr.  En brudslöja i samma blåa nyans som klänningen och min Fasters virkade krona  i guldtråd på huvudet. Roffe hade för andra gången i sitt liv en kostym. 😃 Men vi kan lägga till ytterligare 11 år som ett  par. 😊

21/12 2018

Idag blir det finbesök. Roffe och jag har fyra underbara barnbarn som kommer för att förbereda Julen . Här skall göras kola, knäck och ischoklad så klart.

18/12 2018

 

Väntan, väntan och en otroligt stor portion nyfikenhet, serveras varje morgon,middag,kväll. Ibland t o m  på natten. Ibland så tycker man tiden bara flyger iväg.... Men just nu känns den passera med snigelfart. 🙄

14/12 2018

Informationen är hämtad från en artikel ur Dog News

 

Vad skall du göra om hunden insjuknar i Kennelhosta?

Kennelhosta är egentligen ett samlingsnamn på symtom som kan orsakas av flera olika infektionsämnen.

Symtomen är hostningar och nysningar som för det mesta avtar efter ett par veckor, men kan hålla i sig längre i sällsynta fall. Sjukdomen är extremt smittsam och har en inkubationstid på 4–5 dagar.

 

Ofta upplever man det som om hunden satt något i halsen som den försöker få upp. ”Hostattackerna varierar från milda till så kraftiga att hunden drabbas av kväljningar eller kräkningar”, säger veterinär Ylva Trygger i en artikel i Dog News.

 

Kennelhosta är mycket smittsamt därför är det viktigt att isolera hundar som uppvisar symtom. Det gäller inte minst under hundtävlingar eller i rastgårdar där många hundar vistas samtidigt.

Smittan förs vidare mellan matskålar, via händer och kläder som fått saliv på sig från en sjuk hund.

 

Normalt behöver man inte behandla Kennelhosta, utom då hostan är så kraftig att att man kan behöva ge hostdämpande medicin.

 

Lunginflammation är en av de följdsjukdomar som kan uppstå och som dessvärre kan vara livsfarligt för valpar och unga hundar.

 

Det vaccin som finns mot kennelhosta är inte hundraprocentigt eftersom det är flera virus och bakterier inblandade.  

 

Mina egna tankar

Vacccinet håller  endast ett år, så det är viktigt att fylla på varje år. ...Varför skall man då vaccinera sin hund om det ändå inte  hjälper fullt ut???? .... Vad jag har förstått så tenderar det att inte bli så allvarligt om hunden är vacccinerad.... En anledning nog så god enligt mitt tycke.

13/12 2018

🎵  Då i vårt mörka hus stiger med tända ljus

Saanktaa Lucia,Sankta Lucia!!!🎶   Dagen  till ära har jag jobbat lite med att översätta boken Balans. Lite intressant läsning i Oliver Kiralys bok är hans inställning till att lära in bl a stoppsignalen efter det att man lärt hunden jobba på UT kommando.  i och för sig ett ganska logiskt tänk tycker jag. 

11/12 2018

Ögonlysningen gick bra. Men Vickans beteende fick mig att fundera på om hon är  tidig i sitt höglöp. Så på eftermiddagen fick vi komma ner till Smådjurkliniken i Lerum och inviga deras nya fina progesteronavläsningsmaskin. Och se där, det var bara att åka hem och boka färja.  😁

9/12 2018 

 I morgon drar vi iväg till Västra djursjukhuset och för en ögonlysning av Vickan.

5/12 2018

Hur livet kommer att bli med tre stycken löptikar på samma gång kan man ju fundera på!!!  Först Leia, och nu även både Pippi och Vickan. Stackars Punch!!! ... Förberedelserna för kommande parning är i full gång.

 1/12

Valpträff  på IL SANO`S i Alvesta  för Leia  och syskonen i Pepzie -Jovi kullen

30/11 2018

I morgon bär det av till Alvesta och Leias uppfödare för valpträff. Vi får hoppas att vädrets makter är med oss under tiden och låter oss slippa regn och blåst.  

24/11 2018

Liten blir stor! Leia har börjat löpa knappt 8 månader gammal.  Hade ju varit skönt om hon dröjt lite till. Undrar om de andra två också kommer igång nu snart? ..  Med tanke på att vi planerar para Vickan detta löp hade det ju varit bra om vi hade kunnat klara julafton. 😏

22/11 2018

I går påbörjades jag äntligen arbetet med att översätta boken Balance av Oliver Kiraly. Framöver  kommer jag  att delge några av hans tankar om hundträning. 

20/11 2018

Fick följande atikel på mailen härom dagen från SLU.

Ja, det är enligt min mening hög tid att man ser sig om efter alternativa metoder. Vi är många som fått bra hjälp av alternativa metoder. Något måste göras, och det nu. ...Innan allt fler  resistenta bakterier får fäste här .

 

 

Naturläkemedel istället för antibiotika till produktionsdjur?

Senast ändrad: 13 november 2018

 

Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande hot för mänskligheten och användningen av antibiotika till produktionsdjur har därför fått ett ökat fokus. I Europa förordas ofta naturläkemedel som ett alternativ till antibiotika för dessa djur. Naturläkemedel finns tillgängliga och används i många europeiska länder, men deras effektivitet och pålitlighet är omdiskuterad.

 

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gjort en genomgång av vetenskapliga artiklar där naturläkemedel använts till nötkreatur, gris och fjäderfä under Europeiska produktionsförhållanden. Genomgången visade på stora problem med den vetenskapliga kvaliteten hos en stor andel av artiklarna , framför allt vad gällde studiernas upplägg och genomförande.

 

Därför kunde SLU:s forskare inte dra några generella slutsatser om naturläkemedels användbarhet.

Bättre studier som undersöker naturläkemedels användbarhet, utförda på verkliga gårdar som kan anses representativa för produktionsformen, behövs för att få klarare resultat. Att utveckla alternativ för att effektivt behandla och förebygga sjukdom, i kombination med förbättrad djurhållning, är nyckeln till minskad global användning av antibiotika.